måste bli nyttig

Färgrikt bra för hälsan!

I nästan all mat finns de, men allra mest i grönsaker, rotfrukter, frukt och bär – antioxidanterna! Antioxidanter är ämnen som skyddar kroppen från sjukdomar och för tidigt åldrande.

Syret är en bov i hälsodramat
En liten del av det livsnödvändiga syret som vi andas in omvandlas till skadliga så kallade fria radikaler som kan förstöra våra celler. På samma sätt som syre får bilen att rosta, smöret att härskna och ger frukten bruna fläckar kan de fria radikalerna skada våra celler. Forskare tror att de fria radikalerna kan ligga bakom bland annat cancer, hjärt-kärlsjukdomar, sänkt immunförsvar samt hudens ålderstecken.

Antioxidanterna skyddar kroppen
Antioxidanterna skyddar kroppen mot de fria radikalernas framfart. Kroppen kan själv producera vissa antioxidanter medan andra måste tillföras via maten. Mest antioxidanter finns det i grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Härifrån får vi antioxidanterna vitamin C, vitamin E, karotenoider och flavonioder. En tumregel är: ju mer färg, desto mer antioxidanter. Olika färger innehåller olika typer av antioxidanter. Karotenoiderna ger röd, gul eller orange färg och hittas till exempel i jordgubbar, gul paprika och morötter. Flavonoider ger blåröd färg åt till exempel blå vindruvor, blåbär och svarta vinbär.

Ät färgrikt!
Vill du få i dig de nyttiga antioxidanterna – ät varierat och färgrikt! Ät de frukter och grönsaker du tycker om, välj gärna efter säsong och ät olika sorter varje dag flera gånger om dagen, tillagade eller råa spelar ingen roll.

Näringsfysiologen och föreläsaren Fredrik Paulún tipsar:
- Man kan få i sig alldeles lagom mycket antioxidanter genom att leva sunt. Att låta bli att röka och att äta och träna lagom mycket ger en bra balans.

Således fungerar det gamla rådet ”lagom är bäst” alldeles utmärkt!

Källor:
www.netdoktor.se
Helsingborgs Dagblad nätupplaga 2009-09-14 // TT-Spektra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0